2009. január 17., szombat

Fagylaltok

Nagyon fontosnak tartom hogy így télvíz idején mindenképpen felkerüljön pár fagylalt recept, hasznosak és finom fajtából valók. A képek merő megtévesztések, egyáltalán nem kell így kinézniük.

Whiskey-s Csokoládéparfé:

Hozzávalók:

7 tojás,
20 dkg cukor,
20 dkg csokoládé,
3 dl tejszín,
fél liter tej,
egy rúd vanília
1.5 dl Ír Whiskey

A 7 tojássárgáját kikeverem a cukorral. Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, majd felforralom a tejszínt a fél liter tejjel, és a vaníliarúddal.Ha langyosra hűlt, kiveszem a vaníliarudat, szép fokozatossan összekeverem a cukros tojássárgájával. Leszűröm, és utánna belekeverem a megolvasztott csokoládét, majd hozzáadom a másfél deci whiskey-t.Fagylaltgépben megfagyasztom.

Likőrös Őszibarackkrém:

Hozzávalók:

4 tojás,
10 dkg cukor,
4 evőkanál citromlé
fél deciliter baracklikőr vagy pálnika,
60 dkg őszibarack (mag nélkül)

4 tojássárgáját gőz felett kikeverek 10 dkg cukorral, majd hozzáadom a 4 evőkanál citromlét és a fél deciliter likőrt.Amíg hűl, meghámozom az őszibarackokat, összeturmixolom, majd hozzákeverem a tojásos masszához.A tojásheférjéket kemény habbá verem, belekeverem a krémbe, tálkákba teszem, lefagyasztom.Fogyasztás előtt pár percig szobahőmérsékleten olvadjon.

Rumos Szilvaparfé:

Hozzávalók:

25 dkg kimagozott szilva,
25 dkg cukor,
fél dl víz,
1 dl rum,
6 tojás,
1 rúd vanília,
4 dl tejszín,
pörkölt mandula a díszítéshez

A szilvát negyedekbe vágom, 10 dkg cukorral és fél dl vízzel főzök negyed óráig. Ezután beleöntöm a rumot, és hagyom kihűlni.2 tojást összekeverek 4 tojássárgájával, és 15 dkg cukorral. A vaníliával krémmé főzöm, vigyázva hogy ne süljön össze, majd vízbe állítva kevergetve lehűtöm hogy krémes maradjon.A 4 dl tejszínből kemény habot verek, hozzáadom. A krém felét tálkákba öntöm, ráadagolom a rumos szilvát, és lefedem a maradék krémmel. Fagyasztás után tálaláskor megszórom a pörkölt manduladarabokkal.

Sütőtökös Fagylalttorta:

Hozzávalók:

50 dkg sütőtök,
3.5 dl kekszmorzsa,
5 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
fél liter vaníliafagylalt,
gyömbér, szerecsendió, fahéj

A fél kiló tököt megsütöm, kihűlés után összeturmixolom. Kekszből a 3,5 dl morzsát az 5 dkg porcukorral és 10 dkg olvasztott vajjal összekeverem, belesimítom egy tortaformába, és 10 percig sütöm.Ha kihűlt, kivehetem a formából, ez lesz a torta alapja.A tökpürét összekeverem az olvadt vaníliafagylalttal, egy csipetnyi őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, fahéjjal.Ráöntöm a tortaalapra, 2-3 órát fagyasztom.
.

Nincsenek megjegyzések: